Výsledky dosažené v roce 2001

Netopýr vlekouchý (Myotis bechsteini)- Jeseníky- foto:D.Horáček Vrápenec malý (Rhinolophus hipposideros)- Hanychovská j.- foto:D.Horáček Netopýr vodní (Myotis daubentoni) - Šachetní vrch- foto:D.Horáček Netopýr velký (Myotis myotis)- letní kolonie v Českým Dubě- foto:D.Horáček

Zimní kolonie

V zimním období jsme prováděli kontroly počtu netopýrů na zimovištích. S měsíčním intervalem byly kontrolovány lokality Západní jeskyně, Hanychovská jeskyně a spáry panelových domů na sídlišti Broumovská, dvakrát ročně zimoviště hrad Grabštejn, Panenská Hůrka-vodní štola, štola a šachta na Šachetním vrchu, Nedobytná jeskyně, propast Rokytka, Loupežnická jeskyně, Liščí jeskyně a jeskyně s propastí Malá Basa. Jednorázově proběhla kontrola na lokalitách Lemberk, Bozkovské Dolomitové jeskyně, jeskyně Vošmenda, jeskyně Krtola, jeskyně Sklepy pod Troskami, zámek Mnichovo Hradiště, hrad Kost, zámek Hrubá Skála, hrad Valdštejn, zámek hrubý Rohozec a štola na Kozákově.

Přeshraniční spolupráce :

V rámci spolupráce s Wrocławskou Grupou chiropterologičnou jsme se účastnily zimního sčítání netopýrů v jeskyni Niedżwiedove v Kletně. Při této příležitosti jsme si prohlédli i zimoviště netopýrů v podzemní pevnosti Kładsko.

Letní kolonie

V letním období proběhla kontrola letních kolonií. V červnu druhu Myotis myotis (netopýr velký) na půdě kostela ve Zdislavě, na půdě v zámku v Bělé pod Bezdězem. V červenci druhu Rhinolophus hipposideros na lokalitách kotelna i půda v zámku Hrubá Skála, půda na hradě Kost, půda v Poseminském mlýnu, půda na chalupě u PR Apolina. Této akce se účastnila Wrocławska Grupa chiropterologična. V letním období jsme též prováděly detektorování hlasů netopýrů v oblasti Prosečského hřebene, Císařského kamene a na Českodubsku. Při detektorování byla nalezena nová letní kolonie druhu Myotis myotis (netopýr velký) na půdě lidové školy umění v Českém Dubě. Další zajímavá kolonie byla zaznamenána ve spáře panelového domu na sídlišti Kundratická v Liberci. Jednalo se o 35 jedinců druhu Vespertilio Murinus (netopýr pestrý).

Odchyt

V podzimním období, v době podzimních přeletů netopýrů jsme provedli kontrolní odchyt na lokalitách Hanychovská jeskyně, Loupežnická jeskyně, Děvín, Skalice, Věžák, jeskyně Sklepy pod Troskami a v Krkonoších u prostředního vchodu do Herlíkovických štol. K dalším odchytům nedošlo dílem kvůli špatnému počasí a nedostatku finančních prostředků.


Publikační činnost

Ve sborníku VESPERTILIO 4 na straně 67 až 95 byla otištěna odborná práce D.Horáčka Výsledky výzkumu netopýrů Ještědského hřbetu a okolí prováděného v letech 1989-1999.


Správní řízení na BÚ Liberec

Poměrně významné úspěchy jsme zaznamenali při správních řízeních na BÚ v Liberci při hromadném uzavírání štol (jenž jsou i zimovišti netopýrů), kde investorem bylo MŽP. Veškeré lokality byli nakonec opatřeny mřížemi s revizním otvorem s velmi různorodou kvalitou provedení prací. Nejproblematičtější byla uzávěra šachta na Šachetním vrchu. Původní snahy o zasýpání ústí po půlročních jednáních nakonec bylo provedeno dle našeho původního návrhu, jen bez revizního otvoru.